Ανδρέας Ζόππος

1Γεννήθηκα στην Κύπρο, το μικρό νησί στην ανατολική περιοχή της Μεσογείου, σε μια πανέμορφη ορεινή περιοχή.

Αμέσως μετά τη στρατιωτική μου θητεία, μετανάστευσα στην Αυστραλία. Έφτασα στη Μελβούρνη τον Νοέμβριο του 1968, έχοντας μόνο μια μικρή βαλίτσα με λίγα ρούχα και πολλά όνειρα. H παντελής έλλειψη γνώσης της Αγγλικής γλώσσας έκανε αυτήν την εμπειρία ζωής εξαιρετικά δύσκολη. Δουλεύοντας διπλές βάρδιες και εξοικονομώντας κάθε λεπτό, κατάφερα να αγοράσω μια επιχείρηση, ένα μικρό σούπερ μάρκετ, το οποίο αποδείχθηκε αρκετά προσοδοφόρο. Έτσι, έχοντας την δυνατότητα να υποστηρίξω τα δίδακτρα της εκπαίδευσής μου, αποφάσισα να επιστρέψω στα θρανία και να ακολουθήσω το όνειρό μου. Πάντα αισθανόμουν έλξη προς την θεραπεία και τις μεθόδους ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου, την οποία πιθανότατα κληρονόμησα από τη μητέρα μου, που θεωρούνται η «μάγισσα» γιατρός του χωριού. Ως παιδί συνήθιζα να την παρακολουθώ να βοηθά τους ανθρώπους με βότανα και παλιές συνταγές, να σπεύδει σε τοκετούς ή να ανατάσσει σπασμένα οστά. Έτσι, ένιωθα ότι ήταν η μοίρα μου να ακολουθήσω παρόμοια πορεία.

Σπούδασα πρώτα μασάζ, θεραπεία σημείων τρίγκερ, μυοπεριτοναϊκή απελευθέρωση και εν τω βάθει μυϊκή μάλαξη, καθώς και διάφορες ενεργειακές θεραπείες (Reiki, Pranic Healing, Universal Healing, κ.λπ.).

Μετά την αποφοίτησή μου από κολλέγιο Φυσιοθεραπείας άνοιξα μια κλινική, ωστόσο αισθανόμουν ότι δεν προσέφερα στους ασθενείς μου αρκετή βοήθεια και συνέχισα τις σπουδές μου στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και τον βελονισμό. Επίσης αποφοίτησα από διετές πρόγραμμα εξειδίκευσης στην κλινική υπνοθεραπεία, αλλά ενώ είχα άριστα αποτελέσματα και η κλινική μου ήταν πολύ επιτυχημένη, εξακολουθούσα ακόμη να ψάχνω για περισσότερες μεθόδους για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των πελατών μου.

Το 1983 είχα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και κατέληξα στο νοσοκομείο με κάταγμα στέρνου και σοβαρό τραυματισμό «δίκην μαστιγίου» στον αυχένα. Οκτώ ώρες αργότερα, πήρα εξιτήριο από το νοσοκομείο φορώντας κολάρο και έχοντας μερικά παυσίπονα στην τσέπη. Η κατάστασή μου δεν βελτιώθηκε με το πέρας του χρόνου, αντίθετα, έπρεπε αδιάκοπα να φοράω το κολάρο, είχα συνεχείς ημικρανίες, δυσκαμψία στον αυχένα και μόνιμη αϋπνία. Βρέθηκα έτσι στην θέση του ασθενούς, έχοντας μεγάλη ανάγκη από θεραπεία.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια δοκίμασα όλες τις μεθόδους που γνώριζα, αλλοπαθητικές, συμπληρωματικές ή εναλλακτικές, ενώ ταξίδεψα μεγάλες αποστάσεις για να δοκιμάσω ακόμη και «ξόρκια», χωρίς ωστόσο να αποκομίσω κανένα όφελος για την υγεία μου.

Ένας πολύ στενός φίλος, ο οποίος ήταν ορθοπεδικός χειρουργός, πίστευε ότι η μόνη απάντηση στο πρόβλημά μου ήταν η εγχείρηση, όμως δεν ήμουν έτοιμος να παραδεχτώ ότι, παρά τις ατελείωτες αναζητήσεις μου δεν είχα βρει ακόμη την μέθοδο που θα μπορούσε να με βοηθήσει.

Μετά από 5 χρόνια αγωνίας και αμέτρητες αναποτελεσματικές θεραπείες, η εγχείρηση είχε αρχίσει να φαντάζει ως η μόνη εναπομείνασα επιλογή!

Τελικά το 1988 ένας πελάτης μου πρότεινε να επισκεφθώ έναν θεραπευτή Bowen. Παρ’ όλες τις έρευνες που είχα κάνει, δεν είχα ξανακούσει για αυτήν την θεραπεία στο παρελθόν! Χωρίς κανένα δισταγμό, έκλεισα ένα ραντεβού για την επόμενη μέρα. Έδειξα έντονο ενδιαφέρον να μάθω περισσότερα για αυτή την τεχνική, ειδικά επειδή ο πελάτης μου ανέφερε ότι η βασική της αρχή ήταν "να επαναπροσδιορίζει το σώμα για αυτοθεραπεία"!

Αυτή ήταν η πιο χρήσιμη αρχή που είχα ακούσει ως τότε! Όλο αυτό το διάστημα έκανα θεραπείες με επαγγελματίες που πίεζαν το σώμα μου να κάνει ότι αυτοί ήθελαν, αλλά για πρώτη φορά, άκουγα μια λογική λύση και όσο περισσότερο το σκεπτόμουν, τόσο καλύτερο ακουγόταν: "να επαναπροσδιορίζει το σώμα για αυτοθεραπεία"!

Όταν έκλεισα το πρώτο μου ραντεβού, ρώτησα τον ασκούμενο πως λειτουργεί η τεχνική. Εκείνος απάντησε ότι δεν ήξερε ακριβώς, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες, όλοι του οι ασθενείς είχαν δει σημαντική βελτίωση. Αυτό ήταν αρκετό για μένα. Φυσικά, ήμουν ακόμα πολύ σκεπτικιστής. Όταν άρχισε η θεραπεία, οφείλω να ομολογήσω, ότι πίστεψα πως επρόκειτο απλώς για άλλη μια αγυρτεία. Ήταν μια πολύ περίεργη διαδικασία! Ο θεραπευτής με άγγιζε κάποια σημεία, πολύ ελαφρά και απαλά, μακριά από την περιοχή του προβλήματος, στη συνέχεια έβγαινε από το δωμάτιο για δύο - τρία λεπτά και επανερχόταν για να επαναλάβει την διαδικασία. 35 λεπτά αργότερα, μου είπε ότι η συνεδρία τελείωσε και ότι θα βρισκόμασταν ξανά μια εβδομάδα αργότερα! Ομολογώ ότι δεν ήμουν ιδιαίτερα πρόθυμος να επιστρέψω για μια δεύτερη συνεδρία. Η όλη θεραπεία έμοιαζε υπερβολικά απλή!

Τις επόμενες 3-4 μέρες αισθανόμουν πολύ περίεργα, αλλά προς έκπληξή μου, ο αυχένας μου έγινε λιγότερο δύσκαμπτος, ενώ την Πέμπτη ημέρα ένοιωθα σαφώς καλύτερα. Έτσι, την έβδομη ημέρα έμεινα πιστός στο ραντεβού μου με τον θεραπευτή και έπειτα από τρεις ακόμη θεραπείες πέταξα το κολάρο, καθώς η δυσκαμψία του αυχένα μου υποχώρησε εντελώς, απελευθερώθηκα από τον πόνο και τις ημικρανίες και το πιο σημαντικό: απέβαλα όλο το στρες, το οποίο είχε γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Επιτέλους, μετά από πέντε χρόνια ερευνών, βρήκα μια τεχνική που πραγματικά λειτούργησε για μένα!

Λίγο αργότερα έκανα την εγγραφή μου στο επόμενο εκπαιδευτικό σεμινάριο που οργάνωσε η Ακαδημία Bowen της Αυστραλίας. Ήταν ένα από τα πρώτα σεμινάρια που οργάνωσαν ο Ossie και η Elaine Rentsch στην Μελβούρνη και όπως συχνά συμβαίνει στα αρχικά στάδια, το πρόγραμμα μαθημάτων δεν ήταν ακόμη καλά οργανωμένο. Αισθανόμουν συγκλονισμένος και αρκετά ανασφαλής σχετικά με τις νεοαποκτηθείσες δεξιότητές μου, ωστόσο είχα μια έντονη παρόρμηση να κατακτήσω αυτήν την τεχνική και αποφάσισα να ακολουθήσω τον Ossie και την Elaine σε όλη την Αυστραλία, παρακολουθώντας τα σεμινάριά τους τρεις φορές κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Όσο περισσότερο μάθαινα και εξασκούσα την τεχνική, τόσο συνειδητοποιούσα ότι ήταν μακράν η καλύτερη θεραπευτική μέθοδος!

Άφησα κατά μέρος όλες τις άλλες τεχνικές και άρχισα να προσφέρω στους πελάτες μου αποκλειστικά την τεχνική Bowen. Διατηρούσα ταυτόχρονα δύο κλινικές και υπήρχαν ημέρες κατά τις οποίες έκανα 40 συνεδρίες.

Είχα ασθενείς όλων των ηλικιών, των οποίων τα μυοσκελετικά προβλήματα είχα προσπαθήσει να ανακουφίσω με άλλες μεθόδους, έχοντας περιορισμένη επιτυχία. Με την τεχνική Bowen τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν πολύ ταχύτερα και τις περισσότερες φορές ολοκληρωτικά. Ωστόσο δεν έπαψα ποτέ να εκπλήσσομαι με τα αποτελέσματα της τεχνικής Bowen και σε πολλές χρόνιες, σοβαρές παθήσεις τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Το 1994 κλήθηκα από την Ακαδημία Bowen της Αυστραλίας να ενταχθώ στο πρόγραμμα εκπαίδευσης για εισηγητές Bowen. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα, αλλά όταν απέκτησα την άδεια να διδάξω την τεχνική για την Ακαδημία Bowen της Αυστραλίας, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ήμουν ένας από τους λίγους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα βοηθούσαν να εξαπλωθεί αυτή η τεχνική σε όλον τον κόσμο.

Άρχισα να διδάσκω στην Αυστραλία, αλλά η μεγαλύτερη επιθυμία μου ήταν να μεταφέρω την γνώση αυτής της εκπληκτικής μεθόδου στην Ελλάδα και στην πατρίδα μου την Κύπρο. Τελικά, το 1999 βρήκα κάποιον, ο οποίος συγκέντρωσε μερικούς μαθητές στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε η πρώτη σειρά μαθημάτων το Φεβρουάριο του 2000. Από τότε, άρχισα να ταξιδεύω σε ολόκληρη την Ευρώπη, να διοργανώνω παρουσιάσεις, να επιδεικνύω την θεραπεία, να δημοσιεύω άρθρα και να συμμετέχω σε τηλεοπτικές εκπομπές, με σκοπό να γνωρίσω στο κοινό την τεχνική Bowen. Ήταν μια εργασία πλήρους απασχόλησης, η οποία περιελάμβανε πολλές προσπάθειες και απογοητεύσεις, καθώς η ζωή με μια βαλίτσα στο χέρι και ύπνο σε διαφορετικό ξενοδοχείο κάθε βράδυ δεν ήταν εύκολη. Κάθε χώρα είχε τους δικούς της κανόνες και κανονισμούς και οι άνθρωποι είχαν διαφορετικές νοοτροπίες και αντίληψη περί συμπληρωματικών θεραπειών. Με επιμονή κατάφερα να εισαγάγω την τεχνική Bowen σε 7 χώρες μέχρι στιγμής: Ελλάδα, Γερμανία, Ρουμανία, Κύπρο, Σερβία, Βουλγαρία και Φιλιππίνες, όπου έχουν συσταθεί μόνιμα γραφεία και σωματεία ασκούντων, διδάσκοντας πάνω από 4.000 φοιτητές και εκπαιδεύοντας 19 εκπαιδευτές Bowtech.

Μετά από τόσα χρόνια εξάσκησης και διδασκαλίας της τεχνικής Bowen, είμαι τώρα πιο παθιασμένος με το Bowtech από ποτέ. Νιώθω υπερήφανος για κάθε επιτυχία των μαθητών μου, γεμίζω τις μπαταρίες μου με κάθε ικανοποιημένο ασθενή και ειλικρινά πιστεύω ότι το Bowtech αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων. Σίγουρα άλλαξε τη δική μου!

Ανδρέας Ζόππος
Αναγνωρισμένο Ανώτερο Διεθνές Εκπαιδευτικό Στέλεχος και δια βίου επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Bowtech Αυστραλίας